kommunikation

Publicerad 2013-09-19 12:24:00 i Allmänt,

Kommunikationen är en viktig del bland oss människor och det finns flera olika sätt att kommunicera på, när vi pratar och har en dialog, när vi mailar, när vi ser på tv, lyssnar på radio, läser tidning. Alla dessa exempel förmedlar ett budskap till oss, och det som räknas som en så kallad kommunikationsprocess har en sändare som förmedlar ett budskap till en mottagare, det är kommunikation. Här är två bra exempel så man förstår:

1.Du står framför en kompis som du pratar med och säger "jag gillar dina nya skor". I den enkla kommunikationen är du sändaren, budskapet är "jag gillar dina nya skor" och mottagaren är kompisen framför dig.

2. Du läser en tidning där det står en artikel om att  "MAIF kammade hem tre pinnar!". Där är det tidningen och artikeln som är sändaren, budskapet är "MAIF kammade hem tre pinnar!" och motagaren är du som läser tidningen.

Man kan även fundera över frågan "finns det någon gång då vi inte kommunicerar?"
Många säger att våra tankar också är kommunikation, då vi kommunicerar med oss själva. Och om det gäller så finns det ju aldrig någon gång då vi aldrig kommunicerar, eftersom vi tänker konstant.
De gånger jag kan tycka att vi inte kommunicerar är när vi sover eller mediterar. När vi sover drömmer vi ju i och för sig, men jag ser inte riktigt det som en kommunikation eller att vi tänker, för man drömmer inte varje natt. Jag känner mer att man stänger av allt när man sover. Och när man mediterar går man in i sig själv och ska bara befinna sig i nuet och inte tänka på någonting annat än det som händer just precis den stunden. Det är de gånger jag tror att vi inte kommunicerar.
 

public service - i allmänhetens tjänst

Publicerad 2013-09-18 10:47:09 i Allmänt,

Om man ska förklara public service lite kort så är det allmänhetens tjänst, allmännyttig, allmänradio eller allmän-tv, det är är radio eller tv-verksamhet som syftar till att ge allmänheten en speciell sorts programutbud genom att företaget har ett avtal med staten som handlar om bolagets innehåll. Programen som sänds på public service kanalerna är alltså kontrollerade av myndigheter. Två av Sveriges public service-medier är SVT och SR. Det är program och kanaler som finansieras av radio- och tv-avgifter, inte av reklam och tittarsiffror. 

Om vi inte skulle ha public service här i Sverige tror jag att det bara skulle bli samma program på radio och tv hela tiden eftersom de tjänar mest pengar på det och drar mest tittarsiffror. Jag tror även att tv skulle kännas ganska så oseriöst utan public service, om våra nyheter skulle vara okontrollerade tror jag inte att det skulle vara någon ordning i vårt samhälle. Så min åsikt är alltså att jag tror och tycker att public service är viktigt och nödvändigt för oss.

Public service vill även att dator samt mobil och surfplattor ska bli en del av dem, de vill att vi människor ska börja betala tv-avgifft för våra datorer, just för att datorerna har de tillgångar de har nu för tiden, att vi kan se på tv program när vi vill. 
Personligen så tycker jag inte att det låter som en bra idé, för då måste man ju betala tv-licensen oavsätt om jag kollar på program eller inte, det tror jag många kommer att protestera mot. Jag tycker i så fall det låter bättre att man gör avgiften frivillig, till exempel genom att man måste skaffa ett konto som kostar en summa i månaden för att kunna se på programen. 
Jag tycker även att idén om att avgiftem ska ingå i skatten är en mycket bra idé, för då är ju alla människor med och betalar public servicen. 




medier som företag

Publicerad 2013-09-16 11:04:57 i Allmänt,

Midierna är en av de största sakerna vi har i vårt samhälle nu för tiden och då finns det ju självklart en hel del företag som jobbar med media.Och under de senaste åren så har allt fler medieföretag slagits ihop med varandra, de har alltså börjat sammarbeta, då bildas ett mediekonglomerat. Ett mediekonglomerat är ett stort medieföretag som har som mål att kontrollera så stor del av mediemarknaden som möjligt, de köper upp eller slår samman mindre företag och har därför vuxtit mycket kraftigt.
Det jag ser som positivt med det här är att företagen får en cahans att synas mer och deras produktion får en chans att bli större. Men det kan även vara en nackdel, för då finns en risk att de stora (tex, tv företagen) blir för ensidiga. Det blir ingen variation i det som visas, det blir bara samma och samma program hela tiden.

medier dygnet runt

Publicerad 2013-09-04 16:06:00 i Allmänt,

Dag in och dag ut är vi människor uppkopplade på våra mobiler och datorer, vi lever med det dygnet runt. Och när man pratar om det såhär, eller läser artiklar om det så låter det ju bara sorgligt. Men det är inget man tänker på när man själv är inne i sin medievardag. Om jag tänker på min vardag och vad jag gör så har den största delen av allt jag gör med media att göra. Man lyssnar på musik, kollar sociala medier i alla dess former (på både mobil och dator), kollar på tv, läser tidningar eller böcker, gör en skrivuppgift på datorn och massor annat.

Min mobil är aldrig avstängd, jag har den alltid med mig den vad jag än gör, den ligger bredvid mig och laddar varje natt, så det första jag göra på morgonen är att kolla vad som har hänt på mobilen.
Efter att vi har gjort en uppgift att skriva en mediedagbok i en vecka, då vi har fått anteckna ner allt vi gör under en dag som har med media att göra, så har jag fått en helt annan blick på det hela.Jag var inte medveten om hur många timmar per dag jag använde min mobil, att det landade på ungefär 5-6h per dag gjorde mig chockad. Men när jag tänker efter så är det inte så konstigt att man kommer upp i dessa antal timmar, för varje stund man får tid och chans så tar man upp mibilen och kollar igenom twitter, facebook och instagram, vi skickar iväg ett sms till någon och bildar en konversation med någon som varar hela dagen, sen lyssnar jag på musik på vägen till gymmet, på gymmet och på vägen hem. Det blir ett par timmar. Här nedanför ser ni mitt resultat för hur min vecka har sett ut i mediaväg. Mobilen är som ni ser min bästa vän...
 
Man kan ju se både negativt och positivt på det här, det negativa är väl att vi blir stressade av att vi hela tiden måste vara uppkopplade och kunna bli nådda alla tider på dygnet, det gör att vi aldrig koplar av helt. Men våra datorer och mobiler ger oss så mycket möjligheter nu för tiden, du kan göra näst intill allt med din smartphone, betala räkningar, söka upp information om vad som helst jättesnabbt och enkelt, boka resor, kolla tidtabeller, läsa tidningar, blogga, ta fotografier samt redigera och visa upp dom, få rabatter och en himmla mycket mer saker. 

Jag har läst fyra olika artiklar om att vi människor är ständigt uppkopplade och vad som händer med oss. När jag tänker efter så blir jag stressad om jag inte har min mobil på mig eller om det har laddat ur, då får jag en liten panik-känsla i kroppen och ibland går det så långt att jag ber att få låna min kompis mobil så jag kan logga in och kolla de sociala medierna. Varför? Jo för att jag tror att jag missar någonting som händer. Så jag känner ju verkligen igen mig i det som artiklarna säger, att vi blir stressade, men jag tror att alla nästan är medvetna om det, men det sker ingen förändring just för att vi är så vana med det. Det ingår ju i vår vardag att ha med våra mobiler och datorer vart vi än går. 
Stressen som uppstår i oss ungdomar kommer leda till koncentrationssvårigheter och sömnbrist. Jag läste om ungdomar som vaknar upp mitt i natten och kollar facebook, det är ju bara sjukt, där går gränsen tycker jag. Fast jag är väldigt skev när det gäller allt det här, jag kan inte ens tänka hur det kommer bli i framtiden, med tanke på hur sjukt fort allting utvecklas. 


    jessica winberg 19år från motala, läser samhäll/media på platengymnasiet. här kommer du få läsa om mina tankar och åsiker kring ämnet 'medier, samhälle, kommunikation, journalistik, reklam och information'

SENASTE INLÄGGEN

KATEGORIER

ARKIV

PENUMERERA OCH DELA