medierna och samhället

Publicerad 2013-08-28 10:49:00 i Allmänt,

Vilken roll har medierna i vårt samhälle?

Yttrandefrihetsgrundlagen
och tryckfrihetsförordningen är två lagar som ingår i en av Sveriges grundlagar, yttrandefriheten. Den grundlagen har en väldigt stor roll inom media och står för att vi har friheten till att allt får sägas och allt får skrivas utan att staten ska behöva gå igenom det innan det publiceras, men med några få undantag såklart, till exempel om det är påståenden som kan kränka eller hota.
Jag tycker dessa två regler är mycket viktiga för vårt samhälle och man kan se det från så många olika perspektiv. Om man ser det från ett demokratiskt perspektiv så är det viktigt för att vi människor ska kunna vara med och påverka vårt samhälle och även få det att utvecklas med våra idéer osv. Det är också bra att all information och alla nyheter kan komma ut till oss på ett enkelt sätt så vi kan få ta del av det som händer, för det tycker jag är en av det viktigaste sakerna inom media, att vi kan få reda på näst intill allt som händer. Men det kan även vara så enkelt att man tycker det är kul och bra att tidningar och bloggar får skriva vad det tycker och tänker just för nöjets och underhållningens skull. Men det finns dock en grej som jag tycker är negativ med dessa lagar, bland annat att vissa tidningar, skvallertidningar framförallt, skriver ut lite väl mycket och privata saker ibland, så man kan känna att det är synd om de kända personerna som blir utsatta.

Men som jag skrev innan så tycker jag att informera är en av mediernas viktigaste uppgift, dels för att vi ska få känna oss säkra i vårt land och dels för att vi ska få känna oss delaktiga när det gäller val eller liknande. Just därför tror jag att det är ett sånt bra medel för det demokratiska, att partierna kan få sprida vad just de står för och vill göra för folket i landet, så att vi människor väljer rätt vid valtillfällena. I ett land där det är diktatur kan informerande media också vara ett väldigt bra maktmedel, i alla fall inför val, just för att diktatorn har makten att bestämma att det endast får stå bra om honom ute i mediavärlden bland hans folk och absolut ingenting om de andra kandidaterna, så de väljer honom som diktator igen.

En annan sak som kan ge oss information och få oss delaktiga i frågor om till exempel samhället är debattsajterna som finns ute på nätet. Nästan alla tidningar, till exempel aftonbladet, expressen, DN, svenska dagbladet osv, har en debatt sida på sin hemsida. Men jag hittade en riktigt bra debattsajt som heter Newsmill, det är en dabettsajt som finns på TV4.se och där står det väldigt bra om vad en debattsajt är och vad just den sajten innehåller. Det står att Newsmill är en sajt för analys och debatt där deras redaktörer varje dag bjuder in olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Det skrivs debatter varje dag och du kan delta direkt i dagsdebatten med artiklar, i ämnen som du har kunskaper eller erfarenheter av.
Jag ser väldigt positivt på debattsajter som den här, just för att det är så enkelt för vem som helst att delta och få chansen att uttrycka sig. Men jag tycker inte lika positivt om debattsajter som flashback, på sådana sidor är det så enkelt att vara anonym och då passar folk på att vara elaka, vilket ofta kan leda till påhopp eller kränkningar, men samtidigt är det en bra sida om du undra någonting och behöver ett svar snabbt.
Jag tror debattsajter kommer ta mer plats i framtiden, för mediavärlden har redan utväcklats med storm och kommer nog fortsätta göra det eftersom vår generation är så vana med media och datorer osv.

någonting helt nytt

Publicerad 2013-08-22 11:57:00 i Allmänt,

mitt namn är jessica winberg och det här är min nya blogg!
jag är en 18årig tjej från motala som läser samhäll/media-programmet på platengymnasiet i motala. om jag ska förklara lite kort om mig själv så kan jag säga att jag är en riktig musikälskare, på fritiden tycker jag om att träna, fotografera och umgås med mina nära och kära.  och det kombinerar jag med skola och jobb.

jag läser en kurs i skolan som heter samhälle, media och kommunikation och vi har fått en uppgift att starta en blogg där vi kan uttrycka och förklara våra tankar och åsikter om just samhälle, media och kommunikation.

    jessica winberg 19år från motala, läser samhäll/media på platengymnasiet. här kommer du få läsa om mina tankar och åsiker kring ämnet 'medier, samhälle, kommunikation, journalistik, reklam och information'

SENASTE INLÄGGEN

KATEGORIER

ARKIV

PENUMERERA OCH DELA