journalistyrket

Publicerad 2014-03-17 11:23:00 i Allmänt,

Jag tror synen på journalistyrket är väldigt olika nuförtiden, vet vi egentligen vad en journalist gör? 
Journalistens arbete är väldigt brett, man brukar säga att deras yrke har blivit bredare med tiden, tack vare all den nya teknik som tillkommit med åren.
Förut såg man journalisten som en persom som letade runt efter uppseendeväckande händelser, man ansåg till och med att de snokade runt i folks privatliv. Så är det ju inte riktigt nu...
 
Nu när jag har börjat fördjupa mig mer i hur journalister jobbar och även sett filmen "The insider" har jag fått en helt annorlunda syn på deras yrke. Det är så mycket mer än att bara åka runt och skriva små repotage till stadstidningarna. 
 
Jag tror att anledningen till att vissa ser negativt på journalister och deras arbete är för att de inte riktigt vet vad de gör, eller fått en fel uppfattning om vad de håller på med. Deras arbete är nog tyngre än vad vi tror. Tänk vad mycket skit de får leva med över det dem publicerar, just för att alla människor tycker så olika. Alla har olika och STARKA åsikter om allt. 

I filmen "The insider" vill man få fram att journalisten är hjälten i filmen. Den handlar om en journalist som hjälper en forskare att lösa en väldigt knivig situation. Först framstår journalisten som en person som bara förstör och rör ihop situationen värre än vad den redan är. Sen i slutet är det journalisten och hans team som räddar forskaren ur hans jobbiga sits. 
 Det var en intressant film, som är verklighetsbaserad. Den ger som sagt en verklig bild av hur journalister kan jobba och vad de får möta på under deras arbetspass. 
 
Journalisternas viktigaste uppgift är att berätta något som är sant och relevant, det är även det som gör att journalister urskiljer sig från andra, till exempel bloggare, som är fria att skriva precsi vad de vill. Journalister har regler som måste följas. 

Medierna kan även kallas för den tredje stadsmakten. Varför de kallas för det är dels för att de har en uppfigt att kontrollera och granska så att regering och riksdag inte missköter sig/ger ut felaktig information. Den andra anledningen till smeknamnet är att de är till för att informera, analysera, främja debatt och underhålla. Det är en mycket viktig del i samhället, lika viktigt som regering och riksdag, därför kallas medierna för den tredje stadsmakten
 
 
 

Shannon/Weaver och Lasswell

Publicerad 2014-03-06 11:46:22 i Allmänt,

Shannon/Weaver och Lasswell är två olika kommunikationsmodeller som skiljer sig lite från varandra. 
Shannon och Weavers modell är den mest kända och använda. 
 
Kommunikationen förklaras i den här modellen med en informationskälla, en sändare, en bruskälla, en mottagare och en destination. 
I den här modellen är det inte bara vi människor som är informationskällan, det kan vara ett djur, robotar, en dator eller en telefon. Det finns också som ni ser en bruskälla (noise source) i modellen och det kan tillexempel vara en avbruten ledning, en stängd dörr mellan, en trasig eller avstängd telefon eller att man inte förstår varandra.
Fördelen med den här modellen tror jag är att man har en mycket bra överblick över hur kommunikationen går till. Man är även medveten om bruskällan, vilket är bra om man undrar varför kommunikationen går igenom.
Nackdelen med modellen tycker jag att den inte är lika lätt att förstå som Laswells modell.

Laswells modell ser man också som en överföring av information från en sändare till en mottagare. Men där är effekten utav komunikationen viktig, till vilken effekt gjorde kommunikationen? 
Vem säger vad, genom vilken kanal, till vem och med vilken effekt?
 

Det är en mycket praktist modell om man ska lösa ett kommunikationsproblem helst själv, då kan man använda metoden och börja fundera över vilken effekt man vill att kommunikationen ska ge. Det tror jag är en stor fördel som den komunikationsmodellen ger.
Nackdelen med den här modellen tror jag kan vara att den är väldigt simpel och kanske för enkel i vissa fall. Självklart kan det vara en fördel att det är en enkel modell också, men om man ska tänka större kommunikationer, till exempel mellan olika länder, då tror jag det är svårt att använda sig av denna modell.
 
Det är effekten och bruskällan som är de största skillnaderna mellan dessa kommunikationsmodeller, annars har de väldigt likt syfte.

    jessica winberg 19år från motala, läser samhäll/media på platengymnasiet. här kommer du få läsa om mina tankar och åsiker kring ämnet 'medier, samhälle, kommunikation, journalistik, reklam och information'

SENASTE INLÄGGEN

KATEGORIER

ARKIV

PENUMERERA OCH DELA